Çalışan Anneler İçin Anne Sütü Saklama Rehberi
Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne Sütü Ne Kadar Saklanır?
Dolaptaki Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Sağılmış Anne Sütünün Saklarken Dikkat Etmeniz Gerekenler Önemli Noktalar
Anne Sütü Saklama İle Sık Sorulan Sorular
Sağılmış Anne Sütü Nasıl Verilir?
Anne Sütü Buzlukta Ne Kadar Saklanır?
Anne Sütü Buzdolabında Ne Kadar Saklanır?
Anne Sütü Oda Sıcaklığında Ne Kadar Bekler?
Dolaptaki Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Doğumdan sonra ilk 6 ay bebeğin anne sütü ile beslenmesi önerilir. Bunun en iyi yoluda bebeğin annesini emmesidir. Bu hem beslenme açısından daha sağlıklı ve hemde anne ile bebeğin birbirleri ile iletişim kurmaları açısından önemlidir.
Fakat özellikle çalışan anneler, bebeğinden bir müddet de olsa uzak kalmak zorunda kalan anneler veya bazı sağlık sorunları bebeğin emzirilmesini olanaksız kılabilir. Bu gibi durumlarda anne sütünün sağılarak saklanması gerekmektedir.
Sağılan anne sütü süt saklama poşetlerine veya süt saklama kavanozlarına konularak saklanabilir. Burada önemli olan bir nokta sütün hava ile temas etmemesidir. İkinci önemli olan konu ise özellikle saklama poşetlerinde kullanılan metaryallerin bebeğin sağlığına uygun olmasınıdır.
Anne Sütü Ne Kadar Saklanır?
Sağılan anne oda sıcaklağında (19-26C) 3 saat, buzdolabından (0-4C) 3 gün ve derin dondurucuda (-18C) 3 ay boyunca saklanabilir. Uzun süreli saklama yapılacaksa sütü saklayacağınız kabın üzerine ne zaman sağdığınızı yazmanız önemlidir. Eğer farklı kişilerin sütlerinin topluca tutulduğu dolaplarda sütü saklayacaksanız süt üzerine isim yazmanız sütlerin karışmaması adına önemlidir.
Anne sütünü buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz
Dolaptaki Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Dolapta veya buzlukta tutulan anne sütlerinin bebeğe verilmeden önce ılıtılması gerekmektedir. Anne sütü ısıtılırken ocak veya mikro dalga fırın kullanılmamalıdır. Bunun yerine mümkünde buzluktaki sütü dolaba alıp buzun açılmasını beklemeli. Buz halinde olmayan sütün ise ılık su dolu bir kap içerisine konularak ılınması beklenilmelidir. Bebeğin içebileceği sıcaklığa geldiğinde kullanılmalıdır. Ilıtılmış süt bebeğe biberon yardımı ile verilebilir.
Donmuş anne sütü çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Sağılmış Anne Sütünün Saklarken Dikkat Etmeniz Gerekenler Önemli Noktalar
Eğer anne sütü dondurulacak ise saklama kapları ağzına kadar doldurulmamasına dikkat edin. Yaklaşık 2-3CM bir boşluk bırakılması önemlidir. Bu kabın boyutuna göre değişiklik gösterecektir. Donan sütün bir miktar genişleyeceği dikkate alınmalıdır.
Saklama kabının üzerine ne zaman sağıldığı yazılmalıdır.
Eğer sütü göğsünüzden işyerinde sağıyor ve ortak buzdolabında saklıyorsanız üzerine tarih ve ayrıca isim yazmayı unutmayın.
Donmuş anne süttü çözüldükten sonra kullanılmalıdır. Tekrar dondurulmamalıdır.
Anne Sütü Saklama İle Sık Sorulan Sorular
Sağılmış anne sütü saklama ile ilgili akıllara takılan sorular olabiliyor. Genel olarak konu hakkında bilgi verdik. Şimdi de bir kaç soruya kısa cevaplar verelim. Sizinde aklınıza takılan sorular varsa yorum bölümünde sorabilirsiniz.
Sağılmış Anne Sütü Nasıl Verilir?
Anne sütü ılık su dolu bir kabın içerisine konularak ılıtıldıktan sonra, biberon ile bebeğe verilebilir. Bazen süt içerisindeki yağ ile süt ayrılabilir, hafifce daire şeklinde sallayarak sütün karışması sağlanabilir.
Anne Sütü Buzlukta Ne Kadar Saklanır?
Daha önce değindiğimiz gibi, saklama kabına konan süt buzluğa konulduğunda 3 ay boyunca saklanabilir. Sütü buzluğun ortalarına koymak sütün daha iyi korunmasına yardımcı olabilir.
Anne Sütü Buzdolabında Ne Kadar Saklanır?
Anne sütünün buzdolabında bekleme süresi 3 gündür. Bu süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Eğer 3 günden fazla saklanması gerekiyorsa bu durumda saklama kabı buzluğa / derin dondurucuya konularak süt dondurulmalıdır. Bu şekilde saklama süresi 3 aya kadar uzayacaktır.
Anne Sütü Oda Sıcaklığında Ne Kadar Bekler?
Oda sıcaklığında (19-26C) anne sütünün bekleme süresi 3 saattir. Bu süre içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Daha uzun süre saklama için buzdolabına konulabilir. Buzdolabına konulan sütün bekleme süresi 3 gündür. Sütün sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için saklama koşullarına dikkat etmek önemlidir.
Dolaptaki Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Dolapta saklanan anne sütünün sıcaklığının bebeğin içebileceği hale getirilmesi yani ılıtılması gereklidir. Bunun için ılık su dolu bir kabın içerisine saklama kabı konularak sütün ılınması beklenmelidir. Dolaptan çıkarılan anne sütü ocakta, ateşte veya mikrodalga fırında ısıtılmamalı. Kaynar su dolu bir kabın içerisinde hızlı bir şekilde ısıtılma yapılmamalıdır.